Afstudeerstage

Afstudeerstage

Na drie jaar hard werken komt afstuderen steeds dichterbij. Het laatste halfjaar bestaat uit een afstudeerstage. In de voorgaande jaren heeft de student theorie gehad, een stage, een leer- en werktraject doorlopen. De opleiding wordt afgesloten met een afstudeerstage. Deze stage wordt ook wel de afstudeeropdracht genoemd. De afstudeeropdracht duurt een halfjaar en moet een communicatievraagstuk beantwoorden.

Een stageplek

Het laatste jaar staat in het teken van de afstudeeropdracht. De student moet opzoek naar een stageplek waar hij of zij een afstudeeropdracht doet. Grof gezegd zijn er twee varianten van een stageopdracht; een strategisch concept of een creatief concept. Bij allebei de varianten wordt er wel verwacht dat de student ook tijd besteed aan de andere variant, maar de nadruk ligt op een van de beide varianten. De belangrijkste eis van een afstudeeropdracht is het hebben van een communicatieopdracht. Een communicatieprofessional op de werkvloer is een pré, maar geen must.

Verschillende mogelijkheden

De student kan zelf opzoek gaan naar een geschikte stageplek. Deze stageplek mag ook in je eigen bedrijf zijn. Het afstuderen in een eigen bedrijf gaat via een andere afstudeerroute. Verschillende rollen, zoals die van de bedrijfsmentor, worden anders ingevuld. Dit kan worden opgelost door een studentondernemers-regeling (TOR), om alles goed te laten verlopen. Naast afstuderen in een eigen bedrijf kan een student er ook voor kiezen om in het buitenland af te studeren. Afstuderen in het buitenland is een unieke ervaring. Het leert de studenten op eigen benen te staan en zij zijn in aanraking met een andere cultuur. Naast verrijking op cultureel gebied ontwikkelen studenten zich ook professioneel gebied; het vloeiend spreken van een vreemde taal.