Propositie

De propositie is de kernbelofte aan de klant en geeft weer wat het merk voor de consument kan betekenen. De strategische positionering en doelen vertaal je in een communicatieve profilering. Daarbij is een sterke boodschap essentieel. Bij het formuleren van een kernboodschap houd je er rekening mee dat ontvangers selectief omgaan met informatie. Ze zijn defensief tegenover alles wat ze voorgeschoteld krijgen. In wezen is dit pure zelfbescherming tegen het grote aanbod van informatie dat 24/7 van alle kanten op hen afkomt

Boodschap

Het 7S-model van McKinsey leent zich uitermate goed voor het achterhalen van Sterktes en Zwaktes in de onderneming. De inzichten kunnen begeleiden bij organisatorische veranderingen. Het 7S-model van McKinsey combineert rationele en harde elementen met emotionele en zachte elementen.

Tone of voice

Een SWOT-analyse, ook wel sterkte-zwakteanalyse genoemd, laat in 1 oogopslag zien waar kansen liggen voor je onderneming en wat extra aandacht vraagt. SWOT staat voor strengths, weaknesses, oppurtunities en threats. In 5 stappen maak je de SWOT-analyse en bepaal je de beste marketingstrategie voor je bedrijf.

Reputatiester

De reputatiester geeft inzicht in hoe reputatie tot stand komt en hoe deze verbeterd kan worden.  

Informatie over het 7S-model kan je terugvinden in Handboek Communicatie van Wil Michels (2022) op pagina 199.

Brand Key Model

Het Brand Key Model is voor communicatieprofessionals waardevol omdat het een gestructureerde leidraad biedt om een krachtige merkidentiteit te ontwikkelen en te communiceren. 

 Informatie over het Brand key model kan je terugvinden in Handboek Communicatie van Wil Michels (2022).

Corporate identity mix

De Corporate Identity Mix kan worden gebruikt om een herkenbare en consistente merkidentiteit te creëren, wat essentieel is voor het opbouwen van vertrouwen bij klanten, differentiatie in de markt en het bevorderen van een positieve reputatie. Het ondersteunt communicatiestrategieën door visuele, verbale en gedragsaspecten op elkaar af te stemmen, wat bijdraagt aan een krachtige merkpositionering.

Informatie over de corporate identity mix kan je terugvinden in Handboek Communicatie van Wil Michels (2022) op pagina 125.

Merkpositionering: MDC

Het MDC-model, oftewel Merk, Doelgroep, Concurrentie, biedt een gestructureerde aanpak voor het ontwikkelen van effectieve marketingstrategieën. Het is een waardevol instrument dat streeft naar het ontwikkelen van doelgerichte en concurrentiebestendige marketingstrategieë.

 

Fankwadrant

Het fankwadrant is een instrument dat wordt gebruikt om de betrokkenheid en attitudes van fans ten opzichte van een merk of product te begrijpen en te categoriseren. Het kan worden gebruikt om een doelgerichte communicatiestrategie te ontwikkelen en beter te voldoen aan de behoeften van verschillende groepen fans. 

Informatie over het fankwadrant kan je terugvinden in Handboek Communicatie van Wil Michels (2022) op pagina 326.

Positioneringsruit

De positioneringsruit brengt het merk, de doelgroep, de concurrentie en de trends in beeld.

Informatie over de positioneringsruit kan je terugvinden in Handboek Communicatie van Wil Michels (2022) op pagina 256.