Stakeholders & Doelgroepen

In de communicatie kom je vaak de begrippen stakeholders en doelgroepen tegen. Op deze pagina gaan we hier verder op in. Wat is het verschil tussen deze twee en hoe bepaal je wie jouw doelgroep is en wie jouw stakeholders zijn.

Stakeholders

Het woord stakeholders betekent belanghebbenden, en wordt gebruikt voor personen of organisaties (of in brede zin ook de omgeving), die invloed kunnen uitoefenen op de organisatie of beïnvloed worden. Stakeholders van een organisatie kunnen zijn medewerkers en klanten, maar ook milieugroeperingen, leveranciers, en indien een brede betekenis van stakeholders wordt gehanteerd ook het milieu

Doelgroepen

Het verschil tussen publieksgroepen en doelgroepen is eenvoudig: publieksgroepen heb je, doelgroepen kies je. Stel, je werkt als als communicatiemedewerker bij een groot bedrijf. Uitzendbureaus vormen dan een publieksgroep. Je onderneemt het eerste jaar geen acties naar deze publieksgroep omdat jouw organisatie andere prioriteiten stelt. Pas wanneer je na een jaar uitzendbureaus uitnodigt voor een bedrijfsbezoek worden zij een doelgroep.