De verschillen tussen Litouwen en Nederland zijn groot. Zo heeft Litouwen een ander klimaat, een andere cultuur en een andere geschiedenis. Het Europese land is lang onderdeel geweest van de Sovjet Unie en de invloeden van het communisme heeft zijn sporen nagelaten, ook in de communicatie..
Een stukje geschiedenis
In het koude oosten, onder Estland en Letland, ligt Litouwen. 1600 kilometer van Utrecht vandaan ligt Vilnius, de hoofdstad van dit land. Sinds 1991 is het land onafhankelijk, na onderdeel te zijn geweest van Polen-Litouwen, Nazi-Duitsland en de communistische Sovjet Unie. Het communisme is een politieke stroming en streeft naar gemeenschappelijk bezit, door inkomens en goederen in gelijke mate te verdelen onder de bevolking.
Verschil tussen generaties
Er is een duidelijke kloof zichtbaar tussen de eerste en derde generatie na de val van de Sovjet Unie. De derde generatie is de eerste die de westerse cultuur volledig heeft omarmt en dit is duidelijk zichtbaar. Daar waar de eerste generatie nog vloeiend Russisch en amper Engels spreekt, is bij de derde generatie het Engels aanzienlijk verbeterd en het Russisch verslechterd.
Communistische communicatie
Toch is de invloed van het communisme nog steeds goed te merken in de hedendaagse communicatie van de bevolking. Litouwers zijn een gesloten volk en tonen weinig emoties naar de buitenwereld. Op straat wordt er weinig naar elkaar geglimlacht en ook in de winkels kan er amper een vriendelijk knikje af.
Door het communisme zijn Litouwers gewend om zich te focussen op één specifieke taak. Ze zullen niet snel een taak uitvoeren die niet in het straatje van deze past. Zo is het bijvoorbeeld heel normaal dat een barmedewerker niet helpt bij het serveren van gerechten, ook al heeft het bedienend personeel het heel druk. Ook zullen ze weinig terug communiceren naar de manager of teamleider, met name als het iets betreft wat niet te maken heeft met hun taak.
Door: Maayke Noordam & Romy Hazelaar