ComBlog

Grafische skills: een must have voor een communicatieprofessional!

By 23 april 2015 No Comments

Nu denk je vast: jij hebt mooi praten.. zoiets kun je toch niet één, twee drie? Klopt. Grafisch vormgeven leer je niet in een week en volledige kennis van de ontwerpprogramma’s niet in een maand. Ik ben derdejaars communicatiestudent, beschik al over een diploma grafisch vormgeven en de praktijk heeft mij geleerd dat een grafische achtergrond écht van toegevoegde waarde kan zijn voor een communicatiestudent- of medewerker.

Mijn rol als communicatiestudent
Bij de opleiding communicatie werk je veel in projectgroepen en grafische vormgeving komt in bijna alle projecten terug. Soms is het een verplicht onderdeel en soms is het gewoon mooier om iets grafisch te presenteren. In een project koos ik vaak voor dit onderdeel, omdat het handig was voor de projectgroep. Ik was bekend met de programma’s en ik kon in een korte tijd iets ontwerpen. Kortom, het was efficiënt. Hoe meer ik in aanraking kwam met projecten, hoe meer ik mij realiseerde dat ik altijd voor hetzelfde koos. Grafisch ontwerpen kon ik goed en vond ik leuk om te doen. Een redelijk veilige keuze. Ik liet het onderdeel schrijven of budget standaard links liggen. Dit deed mij besluiten niet meer te kiezen voor het veilige onderdeel van een project, maar juist voor onderdelen te kiezen waarin ik een uitdaging zie.

Grafische kennis als pre
In mijn zoektocht naar mogelijke afstudeerplekken kom ik regelmatig vacatures tegen waarbij organisaties aangeven dat kennis van bijvoorbeeld Adobe Photoshop of InDesign gewenst is. Ook bij stages die ik inmiddels heb gelopen, stond dit in de vacature. Bij de EO vroegen ze om iemand met creatief inzicht en ervaring met het opmaken van nieuwsbrieven en bij WBOOKS gaven ze aan dat kennis van InDesign een pre was. In beide sollicitatiegesprekken merkte ik al snel dat mijn grafische achtergrond één van de redenen was waarom ik uitgenodigd werd voor het gesprek. Ze vonden mijn ervaring bij eerdere organisaties én mijn opleiding op het Cibap interessant, want ze vroegen hier veel naar. Ze gaven aan dat het echt handig was dat ik dit ook kon. Ik heb nu zelfs een baan aangeboden gekregen bij WBOOKS, onder andere omdat ze bij mij de combinatie van communicatie en grafische vormgeving erg sterk vinden.

Kennis van grafische vormgeving is in meerdere opzichten waardevol. Je kunt iets moois vormgeven, maar je hebt ook een goed creatief inzicht in compositie van beelden, tekst en kleurgebruik. Hiermee kan alleen al een nieuwsbrief of een Facebookpagina er net wat aantrekkelijker uit zien. Op deze manier ben je niet alleen een medewerker die een tekst kan schrijven, maar ben jij ook de persoon die gemakkelijk gesprekken voert met bijvoorbeeld interne of externe vormgevers en drukkers. Vergeet vooral het feit niet dat je mee kan denken of misschien wel beslissen over het design van verschillende communicatie-uitingen. Jij beschikt tenslotte over deze kennis!

En nu? Een opleiding is géén must
Om kennis te hebben van grafisch vormgeven hoef je geen opleiding te hebben gevolgd. Je kunt bijvoorbeeld een cursus volgen of een creatieve minor op school kiezen, maar mijn ervaring is: gewoon veel doen. Hoe vaker je er mee bezig gaat, hoe leuker het wordt. Hoe gaaf is het als je bijvoorbeeld je eigen cv mooi kan vormgeven? De inzichten die je opdoet door er alleen al mee bezig te zijn, is erg nuttig voor een communicatiestudent of -professional en absoluut een toegevoegde waarde!

 

Door: Loes Eilander, freelancer ComNow

Author COMNOW

More posts by COMNOW

Leave a Reply