Welk beeld heeft een eerstejaars student van ons vakgebied?
Ontwikkelen in ons vakgebied kan in praktisch iedere denkbare richting. Naast mogelijkheden, creëert dit onduidelijkheid. Veel mensen vinden het lastig om een concrete beschrijving van professionele communicatie te geven. Hoe zit dit met eerstejaars com-studenten? Weten zij wat hun vakgebied inhoudt? Ik sprak met een veelbelovende studente.
Luisteren en praten
“Als je denkt aan communicatie, wat is dan het eerste wat je te binnen schiet?” Met deze vraag open ik het interview. “Ik denk aan luisteren”, vertelt de studente. “Veel mensen beginnen direct met praten, maar luisteren is volgens mij een veel groter onderdeel van de studie.” Ik vraag de studente waarom dit het geval is. “Wanneer ik bijvoorbeeld een onderzoek doe, draait het meer om hoe goed ik luister dan om hoe goed ik praat”, luidt het antwoord. Daar heeft de studente gelijk in. Een leraar van mij zei ooit eens: “Je hebt twee oren en één mond. Gebruik ze ook in die verhouding.” Woorden om naar te leven. Natuurlijk bestaat communicatie uit een stuk meer dan luisteren en praten alleen. Toch vormen deze twee begrippen de kern. Ga maar eens bij jezelf na: kun jij een communicatiegebied verzinnen waarbij luisteren en praten omzeild kan worden?
Toekomst en specialiseren
Naast breed, is communicatie ook enorm veranderlijk. Hierdoor is het soms lastig om carrièrekeuzes te maken. Immers, wie weet of het specialisme waar jij nu naar streeft over tien jaar nog steeds “hot” is? Ik was benieuwd of eerstejaars com-studenten een beeld kunnen vormen van hun situatie over tien jaar. Mijn gesprekspartner vertelt me het volgende: “Ik weet niet waar ik over tien jaar sta. Op dit moment wil ik graag de marketingcommunicatie in. Maar de studie is zo breed, ik denk dat ik nog heel veel andere dingen tegenkom die misschien veel leuker zijn. Ik vind ook nog best wel veel heel erg leuk, en dat maakt het kiezen van een specialisatie erg lastig. Ik weet eigenlijk maar één ding zeker – en dat is dat ik in dit vakgebied wil blijven.”
Houd van wat je doet
Misschien is ons vakgebied niet zo onduidelijk als het soms lijkt. Uiteindelijk bepaal je toch zelf waar je terecht komt. Ontwikkelen kan altijd en vanuit iedere invalshoek. Ook al weet je niet altijd waar je over tien jaar staat: als je houdt van het werk dat je doet, dan zit je wel goed.