Kennis

Scrum, dé methode voor projectaanpak

By 24 november 2016 No Comments

Scrummen is helemaal hip, ook in de communicatiewereld. Je hebt dan ook vast al wel eens over deze methode voor projectaanpak gehoord, maar weet je ook waarom deze methode uniek is en hoe hij eruitziet? In dit artikel lees je de belangrijkste informatie die jij als communicatieprofessional moet weten over Scrum.

Het unieke van Scrum

Je bent vast wel bekend met de standaard projecten die een begin-, werk- en eindfase kennen. Bij Scrum ligt de focus niet op deze drie fases, maar op Sprints. Een Sprint is een korte tijdsperiode (van twee tot vier weken) waarin aan delen van het totale project wordt gewerkt. Er is binnen Sprints continu sprake van een begin-, werk- en eindfase. Het totale project bestaat dus eigenlijk uit meerdere kleine delen die ieder als los project worden behandeld. En dát is het unieke van Scrum.

Hoe werkt Scrum?

Nu je weet waarom Scrum zo uniek is, is het tijd om te kijken naar hoe Scrum werkt. Scrum kent volgens de Scrum Company een vast ritme. Aan het begin van een nieuw project creëert het projectteam een Projectstart. Bij deze start wordt onder andere vastgelegd wat het eindresultaat van het project moet zijn en hoeveel budget er is. Na deze start volgen er meerdere Sprints. Een Sprint bestaat uit vier belangrijke delen: Sprintplanning, Daily Stand-up, Review en Retrospective. Hieronder volgt een korte uitleg per onderdeel:

-Sprintplanning: het projectteam plant samen met de opdrachtgever de taken voor de komende Sprintperiode.
-Daily Stand-up: iedere dag vindt er korte vergadering plaats van ongeveer vijftien minuten waarin de projectleden bespreken wat ze gisteren hebben gedaan en wat ze vandaag gaan doen. Ook is dit het moment om eventuele problemen te bespreken.
-Review: de resultaten van de Sprint worden getoond en stakeholders kunnen hier feedback op geven.
-Retrospective: het projectteam evalueert de resultaten en prestaties. Vervolgens worden er afspraken gemaakt om het proces te verbeteren. Hierna start er een nieuwe Sprint.

Rollen binnen Scrum

Binnen Scrum zijn er drie rollen te verdelen: het Scrumteam, de Product Owner en de Scrum Master. Het Scrumteam bestaat uit verantwoordelijke projectleden die samen werken aan een goed eindresultaat. De Product Owner is de opdrachtgever. De opdrachtgever is nauw betrokken bij het hele scrumproces en geeft feedback waar nodig. De Scrum Master zorgt voor het overzicht en bewaakt het proces. Ook organiseert en leidt de Scrum Master de Daily Stand-up.

Nu ik de belangrijkste punten van Scrum heb toegelicht, ben ik heel benieuw naar jullie mening, zien jullie deze methode zitten?

Door: Mirjam Pleijsier

Author COMNOW

More posts by COMNOW

Leave a Reply